Άγια Νάπα Street Festival – Τα γκράφιτι έχουν την τιμητική τους

Τα γκράφιτι ως τέχνη του δρόμου, δηλαδή ως street art, έχουν φανατικούς υπέρμαχους, αλλά και φανατικούς πολέμιους. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αποτελεί μια από τις πλέον αντιφατικές μορφές μοντέρνας τέχνης. Σίγουρα, όταν το γκράφιτι γίνεται πρόχειρα ή όταν αποτελεί έκφραση μίσους ή κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν αρέσει στη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Ωστόσο, οτιδήποτε μέτρια ή άσχημα φτιαγμένο, ούτως ή άλλως δεν αρέσει.

Παρόλα αυτά, όταν τα γκράφιτι γίνονται από ταλαντούχους καλλιτέχνες με πολύ μεράκι, φαντασία, και υπό τις σωστές προϋποθέσεις, μπορούν να μεταμορφώσουν ριζικά την αστική όψη. Πολλά είναι τα παραδείγματα όπου μεγαλουπόλεις κατάφεραν να αλλάξουν προς το καλύτερο την όψη ιδιαίτερα κακόφημων και άσχημων συνοικιών. Η τέχνη έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να αλλάξει τη ψυχολογία τόσο αυτών που δημιουργούν, όσο και των αποδεκτών.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Φεστιβάλ αφιερωμένο στη τέχνη του δρόμου, όπου φυσικά οι γκράφιτι δημιουργίες έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα, φέτος η Αγία Νάπα προσέλκυσε 14 καλλιτέχνες γκράφιτι παγκοσμίου φήμης. Συγκεκριμένα, από τους 14 guest stars, οι 3 καλλιτέχνες είναι από Κύπρο και 11 από διάφορες χώρες του εξωτερικού (Αγγλία, Ρωσία, Σλοβακία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Λίβανο, Βενεζουέλα).

Γενικότερα, η Αγία Νάπα “αγαπάει” τα φεστιβάλ τέχνης και μουσικής που ξεχωρίζουν με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και την πολύ μεγάλη προσέλκυση κόσμου, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει κάθε νέα δημιουργική εκδήλωση. Πλέον, το Street Art Festival της Αγίας Νάπας μετράει αισίως τον τρίτο του χρόνο, ενώ ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με αγάπη. Άλλωστε, σκοπός του Δήμου είναι να προσελκύσει με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο ακόμα περισσότερους τουρίστες, καθιστώντας την Αγία Νάπα κέντρο μοντέρνας τέχνης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τεράστια υπαίθρια γκαλερί που εξιστορεί με δημιουργικό τρόπο βιώματα, απόψεις των καλλιτεχνών, ομορφαίνοντας παράλληλα το αστικό τοπίο. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί Δήμοι σε Κύπρο και Ελλάδα.