Κύπρος – Τίμηση του Αγροτικού Τοπίου στη Διεθνή Ημέρα Μνημείων

Η τέχνη εκτός από καλαισθησία αποτελεί και ένα μέσο, που διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, μιας χώρας, στην αιωνιότητα. Και τέχνη δεν είναι μόνο η ελιτιστική προσέγγιση του καλαίσθητου, που έχει ως φορείς κι αποδέκτες τους λίγους. Η τέχνη στην ευρεία της έννοια αποτελεί μέρος της ταυτότητας τόσο ενός συγκεκριμένου συνόλου, όσο και των ατόμων που απαρτίζουν το σύνολο. Χωρίς ταυτότητα, ένας λαός δεν έχει μέλλον, ούτε ελπίδα επιβίωσης. Κυρίως δε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου τα όρια έχουν εξαλειφθεί, τόσο γεωγραφικά, όσο και χρονικά ή πολιτιστικά. Επομένως, η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Έχει πολλές μορφές και παραμέτρους, μια εκ των οποίων είναι η τέχνη, που αναδεικνύεται μέσα από τη γνώση και την τεχνοτροπία.

Το αγροτικό τοπίο, τα μνημεία & οι αρχαιολογικοί χώροι στην Κύπρο

Λόγω της ευαίσθητης γεωπολιτικής της θέσης και των ιδιαιτέρως πολυτάραχων και πονεμένων ιστορικών της χρόνων, η Κύπρος επιδιώκει και οφείλει να διαφυλάξει την παραδοσιακή τέχνη. Άλλωστε, αυτή αντικατοπτρίζει ένα σύνολο τεχνοτροπιών που μετεξελίχθηκαν μαζί με τις τοπικές και παγκόσμιες εξελίξεις, αποτελώντας αδιάσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας του κάθε Κύπριου. Ανέκαθεν, η Κύπρος ήταν μια χώρα γεωργική. Η γεωργία, το αγροτικό τοπίο, η ύπαιθρος “σφυρηλάτησαν” μέσα στους αιώνες την Κυπριακή ταυτότητα.

Γι’ αυτό το λόγο, το “Αγροτικό Τοπίο” βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα διοργανωθούν τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων και συγκεκριμένα στη τέχνη της ξερολιθιάς στις 18 Απριλίου. Να σημειωθεί πως οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα της ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, δλδ. Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων), που αποτελεί παράρτημα της UNESCO.

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοπικούς φορείς της Κύπρου να αναδείξουν τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που σχετίζεται με το αγροτικό τοπίο, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι για την Κυπριακή κοινωνία του σήμερα.