Η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα που δε γνωρίζει κοινωνικούς, γλωσσικούς, γεωγραφικούς περιορισμούς. Μέσα από τη τέχνη, ο άνθρωπος μπορεί να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο, τα προσωπικά του βιώματα, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τους φόβους, κλπ. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η τέχνη, εκτός από την καλλιτεχνική της υπόσταση, αποτελεί και ένα πολύ αποτελεσματικό μέσον ψυχοθεραπείας.

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησαν οι Κεντρικές Φυλακές Κύπρου σε συνεργασία με την ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking, καθώς πριν περίπου ένα μήνα εγκαινίασαν έκθεση έργων τέχνης με καλλιτεχνικές δημιουργίες των κρατουμένων των φυλακών.

 

Σύμφωνα με την κυρία Άννα Αριστοτέλους (διευθύντρια των Φυλακών), η Εσπερινή Σχολή των Φυλακών τρέχει τμήματα σχετικά με Γραφικές Τέχνες, Ξυλουργική & Επιπλοποιία, Κοσμήματα (Χρυσοχοΐα-Αργυροχοΐα). Τα τμήματα αυτά αποτελούν μέρος της συνολικής δράσης αναμόρφωσης των φυλακών που ξεκίνησε πριν από μια περίπου τετραετία.

Αυτά τα δημιουργικά καλλιτεχνικά τμήματα έχουν προσφέρει δημιουργική διαφυγή στους κρατούμενους από το άσχημο και σκληρό περιβάλλον των φυλακών, βοηθώντας σημαντικά τόσο στη ψυχική τους ηρεμία όσο και στην κοινωνική τους επανένταξη. Όσοι συμμετέχουν, έχουν βρει ένα σκοπό δημιουργικής απασχόλησης και μια καλή ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τα βιώματα και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Συνολικά, στην έκθεση συμμετείχαν τα έργα 22 κρατουμένων, 9 αντρών και 13 γυναικών. Δεδομένου ότι τα εγκαίνια έγιναν στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κυρία Άννα Αριστοτέλους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργό ρόλο της γυναίκας σε όλους τους τομείς και υπό όλες τις συνθήκες. Παρότι οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 7-10% του συνόλου των κρατουμένων, ωστόσο φαίνεται πως πρωτοστατούν σε δημιουργικές καλλιτεχνικές δράσεις, όπως η συγκεκριμένη.

Τέλος, η κυρία Αριστοτέλους τόνισε τη σημασία που έχει η συμμετοχή φορέων και απλών πολιτών στην ποιοτική αναμόρφωση των Κεντρικών Φυλακών. Μάλιστα, επαίνεσε το έργο της ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking, σημειώνοντας το πόσο έχει συνδράμει στη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων και στην ομαλότερη κοινωνική τους επανένταξη.

Η τέχνη έχει τη μαγική δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους.