Πενταδάκτυλος, μια οροσειρά – σύμβολο της Κύπρου, η οποία εκτείνεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η κορυφή Πενταδάκτυλος έχει πάρει το όνομά της από το σχήμα της, που μοιάζει με παλάμη ανθρώπου. Σύμφωνα με βυζαντινό θρύλο, ο Διγενής Ακρίτας άφησε το αποτύπωμα της παλάμης του στο βουνό.

 

 

Καθ’ όλη την ιστορία της Κύπρου, ο Πενταδάκτυλος έστεκε αγέρωχος στο πέρασμα των αιώνων, δίνοντας δύναμη και έμπνευση στους Κύπριους, τόσο σε καιρούς ειρήνης και ευημερίας όσο και σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους, όταν ο Κυπριακός λαός περνούσε μεγάλες συμφορές και δοκιμασίες. Ο Πενταδάκτυλος έγινε έμπνευση για τραγούδια, μύθους και θρύλους με τρανούς ήρωες, για ποιήματα και για πίνακες ζωγραφικής. Έγινε το μέρος όπου κρύβονταν οι αντάρτες πολεμώντας τους διάφορους κατοχικούς στρατούς. Στις μέρες μας, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που αποτελούν την εθνική ταυτότητα της Κύπρου, αλλά και ένα πανέμορφο μέρος με ξεχωριστή φυσική ομορφιά, ιδανικό για εξορμήσεις και εκδρομές.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί την έκθεση “Πενταδάκτυλος-Contemporaries”

H έκθεση φιλοξενείται από τον Μάρτιο στην Λεβέντειο Πινακοθήκη έως και τον Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά, πρόκειται για δυο παράλληλες εκθέσεις που εστιάζουν σε δυο διαφορετικές παραμέτρους του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Κύπριοι τον Πενταδάκτυλο – εικαστικά και ιστορικά.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα φιλοξενηθούν πανέμορφα έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών μέσα από τα οποία θα προωθείται η εικόνα και η ταυτότητα αυτού του επιβλητικού βουνού. Με την περιήγηση στην έκθεση, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει πολύ όμορφες καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά και να ενημερωθεί για την ιστορία του Πενταδάκτυλου. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορική αναδρομή θα γίνεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο “εγκέφαλος” πίσω απ’ αυτές τις δυο εξαιρετικές, παράλληλες εκθέσεις είναι ο διάσημος εικαστικός και καθηγητής, Σάββας Χριστοδουλίδης. Η έκθεση “Πενταδάκτυλος-Contemporaries” είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες να συνδυάσουν την τέχνη με την ιστορική αφήγηση.