Τα πιο πολυτελή αυγά στον κόσμο εμπνέουν Κύπριους καλλιτέχνες

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το όνομα Φαμπερζέ συμβόλιζε τον πλούτο, την χλιδή και τα πιο εξωφρενικά πασχαλινά αυγά που δημιουργήθηκαν ποτέ. Αυτά τα μικρά, περίτεχνα διακοσμημένα έργα τέχνης, που παράγγελνε ο βασιλικός οίκος των Ρομανώφ, της Ρωσίας, από τον χρυσοχόο και κοσμηματοποιό Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ, παραμένουν έως και σήμερα μεταξύ των πιο καλαίσθητων διακοσμητικών αντικειμένων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα Αυτοκρατορικά Αυγά, όπως συνήθως αποκαλούνται, δημιουργήθηκαν αρχικά για να προσφερθούν για δώρα από την βασιλική οικογένεια των Ρομανώφ. Κατασκευάζονταν από χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους όπως μαργαριτάρια, σμαράγδια, ζαφείρια, ακουαμαρίνες, κ.ά.

Τα αυγά που κατασκεύαζε ο Φαμπερζέ στο εργαστήριό του είχαν μέγεθος από 10 έως 15 εκατοστά περίπου, και για την κατασκευή ενός από αυτά απαιτούνταν από ένα ως δύο χρόνια. Συχνά μπορούσαν να ανοίξουν για να φανερώσουν μια έκπληξη: ένα μικροσκοπικό ρολόι, ένα πορτρέτο μινιατούρα, ένα μικρό κινούμενο αυτόματο.

Έμπνευση για καλλιτέχνες

Αυτά τα μαγικά αντικείμενα συναρπάζουν ακόμη και σήμερα τους ανθρώπους και εμπνέουν πολλούς καλλιτέχνες από την Κύπρο. Και αυτό οφείλεται στην εγγενή τάση του ανθρώπου να θαυμάζει την τελειότητα και τα αυγά Φαμπερζέ πραγματικά την προσεγγίζουν.

Ο οίκος Φαμπερζέ, που κέρδισε φήμη, αναγνώριση αλλά και μεγάλα χρηματικά ποσά ως επίσημος προμηθευτής της Ρωσικής βασιλικής οικογένειας, αλλά και άλλων βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, διαλύθηκε το 1917, όταν η Ρωσική Επανάσταση έδωσε τέλος στην μοναρχία των Ρομανώφ που κυβερνούσε για περίπου τρεις αιώνες.

Καθώς η οικογένεια του Τσάρου έφυγε για την Αγία Πετρούπολη, για να ξεφύγει από τους επαναστάτες, αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τα 50 αυτοκρατορικά αυγά που είχε κατασκευάσει ο Φαμπερζέ, στην διάρκεια τριών δεκαετιών. Κάποια εξαφανίστηκαν, και σήμερα μόνο 43 διασώζονται.

Τα αντικείμενα του οίκου Φαμπερζέ βγήκαν εκτός μόδας στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, καθώς επικράτησαν πιο λιτά στιλ, όπως η Αrt Deco, με λιγότερα διακοσμητικά στοιχεία.

Αλλά τα αυγά και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες του Φαμπερζέ κέρδισαν πάλι το ενδιαφέρον των συλλεκτών και των φιλότεχνων όταν, το 1949 ο Βρετανός συγγραφέας Χένρι Μπένμπριτζ δημοσίευσε μια σχετική μονογραφία.