Τα Πλούτη της Κύπρου

H Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Αυτό σαφώς επηρεάζει την ταυτότητα των Κυπρίων καλλιτεχνών, σε όποιον τομέα της τέχνης και αν δραστηριοποιούνται: εικαστικά, design, αρχιτεκτονική, θέατρο ή performance. Τα έργα τους λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ της παράδοσης και της νεωτερικότητας, αντανακλώντας τη φύση, την ιστορία και την γεωπολιτική θέση του νησιού της Αφροδίτης.

Μια ιδιαίτερη έκθεση

Αυτό ακριβώς το τόσο ιδιαίτερο κυπριακό πνεύμα, όπως εκφράζεται στην τέχνη, υπήρξε το κεντρικό θέμα της έκθεσης που διοργάνωσε η Τζίνα Μαμιδάκη στο ξενοδοχείο Minos Beach Art Hotel, με γενικό τίτλο «Τα Πλούτη της Κύπρου». Στόχος της διοργανώτριας ήταν να επιτευχθούν νέες πολιτιστικές συνδέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων νησιών, της Κρήτης και της Κύπρου, που οριοθετούν τα νοτιοανατολικά σύνορα του ελληνικού πολιτισμού.

Τα έργα της έκθεσης, τα οποία εκτέθηκαν στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Minos Beach Art Hotel, δημιουργήθηκαν από οκτώ Κύπριους καλλιτέχνες, που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην σύγχρονη τέχνη της Μεσογείου γενικότερα και ειδικότερα στην εικαστική δημιουργία του νησιού. Οι δημιουργίες τους χρησιμοποιούν διάφορα υλικά, όπως μέταλλο, χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, καμβάδες και πλαστικό.

Οι Κύπριοι καλλιτέχνες έφεραν το δικό τους όραμα για τη φύση, τους ανθρώπους και την σύγχρονη αντίληψη περί τέχνης, στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης. Η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από τον δυναμισμό της σύγχρονης κυπριακής τέχνης και αντανακλά τις εμπειρίες ζωής των δημιουργών.

Οι περισσότεροι κάνουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές στη γραμμή που διχοτομεί το μαρτυρικό νησί τους, ένα σημάδι που έχει χαράξει τη ζωή τους και συμβολίζει τη χαμένη αθωότητα των παιδικών τους χρόνους. Ένα άλλο στοιχείο που αναδύεται μέσα από τις εικαστικές συνθέσεις των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση είναι η ελληνικότητα, πανταχού παρούσα, σε κάθε λεπτομέρεια, κάθε γραμμή, κάθε πινελιά.

Ένα ξενοδοχείο αφιερωμένο στην τέχνη

Το Minos Beach Art Hotel είναι ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, που συνδυάζει την πολυτελή διαμονή με μια αυθεντική καλλιτεχνική εμπειρία, καθώς στους κήπους και τους κοινόχρηστους χώρους του εκτίθενται έργα τέχνης από την συλλογή του Ιδρύματος Μαμιδάκη.