Η τέχνη ανέκαθεν κέντριζε το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των ανθρώπων. Από την αρχή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος προσπαθεί να απεικονίσει το περιβάλλον γύρω του και να το συνδέσει με την ιδιοσυγκρασία, την κριτική σκέψη, τους φόβους, τα όνειρα, τα συναισθήματα. Παρατηρώντας τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και τα έργα τέχνης στο πέρασμα της ανθρώπινης ιστορίας, διακρίνεται μια σαφής αλλαγή στις απεικονίσεις και στις τεχνοτροπίες, ωστόσο ένα πράγμα παραμένει σταθερό και αμετάβλητο. Η τεράστια αγάπη και ανάγκη του ανθρώπου για καλλιτεχνική έκφραση, τόσο ως δημιουργός όσο και ως αποδέκτης.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η τεράστια αξία της τέχνης μπορεί να απεικονιστεί και σε πραγματική χρηματική αξία. Τα έργα τέχνης αποτελούν πολλές φορές ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για τους απανταχού επενδυτές, καθώς η τέχνη έχει την τάση να διατηρεί ή ακόμα και να επαυξάνει την αγοραστική αξία της τόσο σε καιρούς οικονομικής ανάπτυξης όσο και σε καιρούς οικονομικής ύφεσης. Επιπρόσθετα, όπως ίσχυε πάντα, οι πλούσιοι και οι νεόπλουτοι του κόσμου προβαίνουν σε αγορές έργων τέχνης ως δείγμα του κοινωνικού status και του πλούτου τους. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου ζάμπλουτοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επενδυτικών funds κονταροχτυπήθηκαν σε δημοπρασίες έργων τέχνης με τα ποσά αγορών πραγματικά να ζαλίζουν.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η αξία 9 σημαντικών πινάκων ζωγραφικής ξεπερνάει το ΑΕΠ 50+ χωρών. Δηλαδή, συνολικά, αυτοί οι 9 πίνακες αξίζουν περισσότερο από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα χωρών, όπως το Σουδάν, το Καμερούν, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, κλπ.

Συγκεκριμένα, οι 9 από τους ακριβοπληρωμένους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο, είναι οι εξής:

(Τιμή αγοράς σε εκατομμύρια δολάρια)

«Salvator Mundi», Λεονάρντο ντα Βίντσι, $450,3

«Interchange», Γουίλεμ ντε Κούνινγκ, $300

«The Card Players», Σεζάν, $250

«Nafea Faa Ipoipo», Γκογκέν, $210

«Number 17A», Πόλοκ, $200

«Les femmes d’ Alger», Πικάσο, $179,4

«Nu Couche», Μοντιλιάνι, $170,4

«Nu couche (sur le cote gauche)», Μοντιλιάνι, $157,2

«Portrait of Adele Bloch-Bauer I», Γκουστάβ Κλιμτ, $135

Συνολική αξία και των 9 πινάκων ζωγραφικής: $2,052 δισ.